Pošta Srbije - Poštanske marke za najboljeg – Novak Đoković

16.12.2021.

Poštanske marke za najboljeg – Novak Đoković

U prisustvu Novaka Đokovića, Pošta Srbije predstavila je danas jedinstveno izdanje prigodnih poštanskih maraka „Tenis: Novak Đoković, prvi reket sveta”. Prvi put u filatelističkoj istoriji Srbije na markama je predstavljen sportista – pojedinac, najbolji teniser današnjice i najbolji sportista u istoriji srpskog sporta, veliki humanista i filantrop, čija je fondacija, između ostalog, pomogla rekonstrukciju 48 vrtića i obezbedila podršku u radu za 2.200 učitelja i nastavnika širom Srbije. 

„Za Poštu Srbije je čast da u godini koja je najznačajnija za karijeru Novaka Đokovića, predstavi filatelističko izdanje posvećeno našem najboljem sportisti svih vremena. Pošta kao nacionalna institucija na ovaj prigodan način odaje priznanje i zahvalnost države Novaku Đokoviću za njegova sportska postignuća i sve što svojim javnim i humanitarnim radom čini za dobrobit građana naše zemlje i njen ugled u svetu. Pored toga, zajedničkim radom, idejama i zalaganjem nastojaćemo da na svim poljima doprinesemo boljem životu svih naših građana. Verujemo da će ova jedinstvena poštanska marka, ne samo zabeležiti i sačuvati njegove uspehe za buduće generacije, već i da će dati podstrek mladim ljudima da daju svoj maksimum u svim sferama života. Uz zahvalnost Novaku na časti koju nam je ukazao današnjim prisustvom na svečanosti u PTT muzeju, u ime zaposlenih u Pošti želim mu još mnogo uspeha u karijeri. Verujem da će Novakova fondacija i Pošta Srbije, o čemu smo razgovarali i dogovorili, raditi od danas zajedno na dobrobit  svih građana”,  rekao je Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije. 

Marke prikazuju Novaka Đokovića na teniskom terenu i njegove sportske uspehe: 350 sedmica na prvom mestu ATP liste, sedam puta broj 1 na kraju kalendarske godine, osvojenih 20 grend slem titula i 37 Masters turnira, 86 ATP turnira, jedini u „otvorenoj eri” koji je najmanje dva puta osvojio svaki grend slem – Australijan open (9), Rolan Garos (2), Vimbldon (6) i US open (3) i, posle Roda Lejvera, jedini sa četiri grend slem titule u nizu, pet puta osvajač završnog mastersa ATP tura, bronzane medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu, Dejvis kupa, ATP kupa, i četiri puta najbolji sportista sveta. Umetničku realizaciju potpisuje mr Boban Savić, kreator maraka Pošte Srbije. 

„Hvala Pošti Srbije na ovoj inicijativi koju sam doživeo i kao nastojanje da se oživi tradicija pisanja pisama i razglednica i drago mi je da mogu da pružim svoj doprinos tome. Naša Fondacija svakodnevno dobija mnogo pisama od dece i njihovih nastavnika širom Srbije, kojima je potrebna pomoć i podrška u ranom razvoju i obrazovanju. Mi želimo, i tome smo svakodnevno posvećeni, da u narednih 10 godina svako dete u Srbiji ima pristup vrtiću i uslove da sanjaju i ostvaruju svoje snove. Zajedno ćemo se truditi da što pre dođemo do rezultata, a drago nam je što nam se u tome pridružuje sve veći broj partnera, uključujući i Poštu Srbije”, istakao je Novak Đoković.