Pošta Srbije - Novo prigodno filatelističko izdanje „Spomenik Stefanu Nemanji”

5.12.2021.

Novo prigodno filatelističko izdanje „Spomenik Stefanu Nemanji”

Pošta Srbije pustila je u opticaj prigodno izdanje poštanskih maraka „Spomenik Stefanu Nemanji”, u čast velikog župana Stefana Nemanje, rodonačelnika srpske srednjovekovne dinastije Nemanjića i monumentalnog vajarskog dela otkrivenog na Savindan ove godine na Savskom trgu u Beogradu, ispred nekadašnje zgrade Glavne železničke stanice.

Motiv na izdanju je spomen obeležje sa vladarskom figurom Stefana Nemanje u plemićkoj odori, sa mačem u desnoj ruci i Hilandarskom poveljom u levoj. Na postamentu, koji u osnovi ima napukli vizantijski šlem, simbol Nemanjine borbe za nezavisnost od Romejskog carstva, iz koga izranja vladarsko žezlo, simbol vladarske moći, prikazani su i reljefi iz života Stefana Nemanje i srpske istorije tokom njegove vladavine.

Spomenik ukupne mase 80 tona, visok je 23,5 metra i najviši je spomenik u Srbiji.

Prigodna emisija poštanskih maraka sadrži marku nominalne vrednosti 30 dinara, štampanu u šalterskim tabacima od deset maraka, koverat prvog dana i prigodan žig. Umetnička realizacija izdanja delo je Miroslava Nikolića, kreatora maraka Pošte Srbije.