Pošta Srbije - Glasanje: izbor poštanske marke 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD

1.7.2021.

Glasanje: izbor poštanske marke 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD

Ove godine Srbija i Sjedinjene američke države proslavljaju veliki jubilej –140 godina od kako postoje zvanični diplomatski odnosi dve države. Godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa obeležava se u želji da se međusobni odnosi još više unaprede. Srbija i SAD danas dele mnogo toga, slične nacionalne simbole, uspešne ljude koji su stvarali u obe zemlje i mnoge zajedničke vrednosti i interese.

Povodom velikog jubileja JP „Pošta Srbije” u saradnji sa ambasadom SAD u Beogradu, 15. oktobra 2021. godine emituje dve prigodne poštanske marke u formi bloka. Kako bi motivi ove važne emisije prigodnih poštanskih maraka u što većoj meri oslikali one vrednosti, simbole i ljude koji se u javnosti Srbije doživljavaju kao najsnažnija veza Srbije i SAD, JP „Pošta Srbije”, ambasada SAD u Beogradu i kompanija Rakuten Viber organizuju glasanje putem aplikacije Vajber za najbolji predlog za prigodnu poštansku marku povodom 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD.

Više od milion i sto hiljada članova zajednice Viber Srbija biće u prilici da glasa u posebnoj anketi za jedan od pet predloga koje su izradili profesionalni autori poštanskih maraka JP „Pošta Srbije”. Glasanje za članove zajednice Viber Srbija biće otvoreno od petka, 2. jula u 10 časova, na linku: http://skr.rs/zsrw, a pobednik će biti proglašen u ponedeljak, 5. jula.

Pobedničko rešenje biće objavljeno i na zajednici Viber Srbija 5. jula posle 10 časova i 15. oktobra će se naći na poštanskoj marki kojom se slavi 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD.

Tokom svečanog prijema povodom američkog praznika Dana nezavisnosti 4. jula, koji se organizuje u rezidenciji američkog ambasadora u Beogradu 2. jula, zvanice će biti u prilici da vide izložene predloge umetničkih dela autora poštanskih maraka JP „Pošta Srbije” i predloge izgleda emisije izrađenih na osnovu ovih umetničkih dela, kao i da glasaju za najbolji predlog. Ovo je prvi put da JP „Pošta Srbije” u saradnji sa jednim diplomatskim predstavništvom u Beogradu i kompanijom Rakuten Viber organizuje ovakvo promotivno glasanje. Masovnost glasanja, koju obezbeđuje aplikacija Vajber, dodatni je doprinos izgradnji boljih odnosa Srbije i SAD, a učešće građana doprineće izboru prigodne poštanske marke koja je najrelevantniji pokazatelj onih vrednosti koje danas spajaju Srbiju i SAD.