Pošta Srbije - Poštanska marka - Dan marke – 150 godina od slanja prve srpske razglednice

19.5.2021.

Poštanska marka Dan marke – 150 godina od slanja prve srpske razglednice

Pošta Srbije danas pušta u opticaj prigodno izdanje poštanskih maraka kojim obeležava Dan marke. Motiv ovogodišnjeg izdanja je jubilej prve srpske razglednice, koju je na srpskom jeziku iz Beča, 19. maja 1871. godine, poslao Jovan Manojlović, iz redakcije satiričnog časopisa „Zmaj”, na adresu advokata Dimitrija Manojlovića u Sombor.

Razglednica je i naručena od strane časopisa „Zmaj”, koji je te 1971. izlazio u Beču, a po njemu je i popularno tako nazvana. Urađena je tehnikom kolorisanog bakroreza kod bečkog tipografa Rudolfa Širera fon Vajdhajma, dok je likovno rešenje – crtež mitskog bića zmaja sa raširenim krilima, i prikazima Carigrada i Moskve između kojih parobrod plovi pod srpskom zastavom, uradio geodetski oficir Petar Manojlović.

Razglednica „Zmaj” jedna je od prvih u svetu, a do danas je sačuvan samo jedan primerak. Ušla je u enciklopediju kod nas (JLZ) i predstavlja svetski raritet. Poslednji put prodata je sadašnjem vlasniku na aukciji 2009. godine u Salcburgu.

Prigodno izdanje poštanskih maraka sadrži marku nominalne vrednosti 30 dinara, koverat prvog dana (FDC) i prigodan žig. © Institut za vrednovanje i obradu razglednica (IZVOR), Zagreb; stručna saradnja – Savez filatelista Srbije, grafička realizacija izdanja – Jakša Vlahović, kreator maraka Pošte Srbije.