Pošta Srbije - Eskluzivno filatelističko izdanje - 60 godina od prvog leta čoveka u kosmos

12.4.2021.

Eskluzivno filatelističko izdanje - 60 godina od prvog leta čoveka u kosmos

Na današnji dan, 12. aprila 1961. godine, ruski kosmonaut Jurij Gagarin poleteo je u svemir, čime je započeta nova era u istoriji čovečanstva. Tim povodom, Pošta Srbije predstavila je ekskluzivno filatelističko izdanje “60 godina od prvog leta čoveka u kosmos” čiji će unikatni primerci biti uručeni  predsednicima Srbije i Ruske Federacije – Aleksandru Vučiću i Vladimiru Putinu.

Filatelističko izdanje “60 godina od prvog leta čoveka u kosmos” nastalo je u saradnji sa Državnom korporacijom Ruske Federacije za kosmičke aktivnosti „Roskosmos“. Na markama su heroji - ruski kosmonauti Jurij Gagarin i German Titov, kao i prva i do sada jedina žena kosmonaut koja je samostalno poletela u svemir - Valentina Tereškova.

Na svečanosti koja je održana u PTT muzeju ekskluzivno su predstavljeni i unikatni primerci ovog filatelističkog izdanja, koji će biti uručeni predsednicima Republike Srbije i Ruske Federacije – Aleksandru Vučiću i Vladimiru Putinu.

„Uprkos problemima sa kojima se svet suočava, kao što su ekonomska kriza i pandemija korona virusa, Srbija je zahvaljujući viziji i upornosti jednog čoveka - predsednika Aleksandra Vučića, pokazala da može na najbolji način da se izbori sa svim izazovima. Srbija pamti velike trenutke čovečanstva i uvek će biti spremna da ih prigodno obeleži, kao što je to učinila danas markama posvećenim prvom letu čoveka u svemir“, izjavio je Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošte Srbije.

„Današnji događaj biće još jedan podstrek razvoju odnosa Rusije i Srbije i realizaciji dogovora predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Vučića na ostvarenju saradnje u oblasti nauke i tehnologije, a posebno na saradnji u proizvodnji vakcine protiv korona virusa, što je danas i najvažnije za naše zemlje i ceo svet“, izjavio je izvanredni i opunomoćeni ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i zahvalio se direktoru Đorđeviću i zvaničnicama Srbije na podršci današnjem događaju.

U PTT muzeju je otvorena i izložba nastala u saradnji sa Ruskim domom na kojoj su prikazane ekskluzivne fotografije Jurija Gagarina koje je obezbedio „Roskosmos“, kao i filatelistička izložba “Srpska i ruska filatelija o kosmosu” na kojoj su prvi put predstavljene izuzetno vredne i retke poštanske marke sa temom istraživanja kosmosa objavljene u Srbiji i Rusiji, koja je organizovana u saradnji sa Udruženjem „Adligat“.