Pošta Srbije - Najlepša pisma Deda Mrazu stigla iz Vlasotinca i Golupca

21.12.2020.

Najlepša pisma Deda Mrazu stigla iz Vlasotinca i Golupca

Pošta Srbije proglasila je danas pobednike nagradnog konkursa ,,Piši Deda Mrazu”, a odlukom stručnog žirija, prvu nagradu u pojedinačnoj konkurenciji, osvojila je Una Gligorijević, osmogodišnjakinja iz Vlasotinca – za crtež devojčice u prazničnoj atmosferi doma, u kombinovanoj tehnici tempera i flomastera. Njen crtež istakao se bogatstvom kolorita i detalja, kao i elementima ornamenta i stripa.

Drugo mesto pripalo je osmogodišnjem Stefanu Dimiću iz Ugljara, Kosovo Polje, koji je imao samo jednu molbu za Deda Mraza – da razveseli svu decu, što mu je poručio nadahnutim i iskrenim stihovima svoje pesmice:

,,Godina je bila teška,

ali nije naša greška,

mi smo stvarno dobri bili

i poklone zaslužili.”.

Kolaž Ljubice Savić, desetogodišnje Užičanke, sa prikazom grupe Deda Mrazova, koji se sa brda spuštaju u grad da ispune dečje želje, osvojio je treće mesto.

U grupnoj konkurenciji, prvu nagradu osvojili su mališani predškolske grupe PU ,,Lasta” iz Golupca – koji su praznik pretvorili u magičnu čaroliju kroz prikaz staklene kugle sa razigranim pahuljama i novogodišnjim motivima. Drugo mesto pripalo je kreativnoj knjizi Bubamarine priče o Deda Mrazu sa 22 ilustrovane autorske priče, razreda II-3, OŠ „20. oktobar” iz Vrbasa. Treću nagradu zaslužili su učenici IV-2, OŠ „Majka Jugovićaiz Zemuna, crtežima olovkom koji su duhovito izmaštali i jarkim i vedrim bojama prikazali zanimanja budućnosti – čistača neba, ukrotitelja munja, frizerku morskih talasa...

Umesto tradicionalne izložbe i svečanog uručenja nagrada, u skladu sa epidemiološkom situacijom, nagrade pobednicima će biti uručene na bezbedan način – na njihovim adresama, dok će svim učesnicima biti poslate zahvalnice.

Ovogodišnji osamnaesti nagradni literarni i likovni konkurs „Piši Deda Mrazu”, trajao je od 1. novembra do 5. decembra, uz učešće preko 7.000 mališana uzrasta do 10 godina iz cele Srbije. Pošta Srbije ovim konkursom podstiče dečju kreativnost i negovanje kulture pisanja i pismenosti.