Pošta Srbije - Otvorena izložba povodom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda

20.10.2024.

Otvorena izložba povodom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda

Beograd, 20. oktobar – U Predsedništvu Srbije danas je svečano otvorena izložba o sovjetsko-jugoslovenskoj vojnoj diplomatiji tokom Velikog otadžbinskog rata 1941-1945. godine i promovisana je poštanska marka koju je Pošta Srbije izdala povodom 80 godina od oslobođenja Beograda od nacističke okupacije.

Na svečanosti se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u znak poštovanja prema svim crvenoarmejcima govorio na ruskom, kao i zamenik predsednika gornje palate parlamenta Rusije Konstantin Kosačev.

Predsednik Vučić je otvorio izložbu ističući značaj prijateljstva između Srbije i Rusije i ulaganje ruskih vojnika u oslobađanje Beograda tokom Drugog svetskog rata. On je naglasio da je ova izložba deo politike koju Srbija vodi i predstavlja samo mali deo puta u borbi za slobodu.

"Ova izložba je deo politike koju vodimo, koja ne pristaje na reviziju istorije. Na izložbi je predstavljen samo mali deo tog puta ka slobodi. Simbol je upravo borba za oslobođenje Beograda. U toj borbi će zauvek zauzimati mesto svi oni borci koji su dali svoj život za oslobođenje glavnog grada," rekao je Vučić.

Naglasio je važnost očuvanja teško stečene slobode i rekao da će istina opstati, zbog čega je izložba upriličena. "Obeležavamo dan od velikog značaja za Evropu, Srbiju i Rusiju," dodao je predsednik.

Beograd je oslobođen 20. oktobra 1944. godine od nacističke okupacije, zahvaljujući zajedničkim naporima Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije. Tokom oslobodilačkih borbi, neprijatelj je ostavio brojne mine, ali su vojnici Crvene armije uspeli da razminiraju ključne objekte u gradu. Kao simbol te slobode ostao je natpis "PROVERENO MIN NET" na mnogim zgradama u Beogradu.

Svečanosti otvaranja izložbe prisustvovali su ministri u Vladi Srbije, kao i drugi gosti. Ovaj značajan događaj obeležilo je i obraćanje v.d. direktora Pošte Srbije, Zorana Anđelkovića, koji je predsedniku Vučiću rekao:

"Beograd nikad nije bio pokoren. Ovo je koverat sa markom koja pokazuje simbole te borbe i predstavlja ne samo sećanje na herojske napore naših predaka, već i vezu između Beograda i njegovih oslobodilaca. Obeležavanje ovog jubileja podseća nas na važnost slobode i mira koji uživamo danas,” kazao je Anđelković.

Na izložbi "Vojna diplomatija: na putu ka slobodi" posetioci imaju priliku da vide uramljene poštanske marke, čiji su motivi inspirisani značajnim istorijskim momentima oslobođenja Beograda. Inspiracija za dizajn marke su motivi na vinjetama: reljef na ulazu u Spomen-groblje oslobodilaca Beograda, umetničko delo Radete Stankovića, koje simbolizuje našu zajedničku borbu i sećanje na poginule vojnike. Natpis na ruskom jeziku “PROVERENO MIN NET” (prevod: Provereno nema mina) iz perioda oslobođenja Beograda 1944. godine, od kojih je jedan sačuvan na uglu ulice Miloša Velikog i kralja Milana.

Pošta Srbije marku je objavila uz stručnu saradnju Ruskog doma u Beogradu, a za umetničku realizaciju izdanja bio je zadužen Jakša Vlahović, akademski grafičar.

Ovaj događaj privukao je veliku pažnju javnosti, što će doprineti očuvanju sećanja na važne trenutke iz naše istorije. Beograd je u Drugom svetskom ratu oslobođen 20. oktobra, posle tri godine i sedam meseci nemačke okupacije. Snage sovjetske armije uz pomoć snaga Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) oslobodile su tada Beograd nakon višednevnih teških borbi i uz brojne žrtve.