Pošta Srbije - Marke u čast 110 godina australijske medicinske misije u Srbiji

8.10.2024.

Marke u čast 110 godina australijske medicinske misije u Srbiji

Na sastanku posvećenom promociji poštanskih maraka, održanom u prostorijama Pošte Srbije, istaknuti su značaj i duboka povezanost između Srbije i Australije, posebno kroz prizmu 110 godina australijske medicinske misije u Srbiji. V.d. direktora Pošte Srbije, Zoran Anđelković, naglasio je važnost saradnje dveju država, koja datira još iz vremena Prvog svetskog rata, dok je ambasador Australije, Danijel Emeri, izrazio zahvalnost za priznanje doprinosa australijskih medicinara.

Sastanak je bio posvećen promociji poštanskih maraka koje će biti predstavljene 8. novembra. Ambasador Australije, Danijel Emeri, čestitao je direktoru Anđelkoviću na imenovanju i naglasio važnost uloge Pošte Srbije, posebno u ruralnim sredinama gde je ona često jedini predstavnik države. Takođe, izrazio je zahvalnost za izradu marki koje će doprineti boljem razumevanju zajedničke istorije Srbije i Australije.

Direktor Anđelković je napomenuo da odnosi između dve zemlje imaju dugu tradiciju, te da Srbija ne zaboravlja doprinos australijskih medicinara. Promocija maraka biće važan događaj koji će omogućiti mladima da se upoznaju sa istorijom naša dva naroda.

Pošta Srbije započela je proces izrade portreta medicinara, uz saglasnost za korišćenje materijala od gospodina Bojana Pajića, autora publikacije "Australijanci sa Srbima u Prvom svetskom ratu".

Promocija poštanskih maraka zakazana je za 8. novembar, a očekuje se prisustvo osmočlane delegacije iz Australije, uključujući potomke ličnosti iz australijske medicinske misije koji će se naći na markama. Ovaj događaj, ne samo da će obeležiti bogatu istoriju, već i osnažiti veze između dve zemlje kroz umetnost poštanskih maraka.