Pošta Srbije - Prigodna poštanska marka u čast jubileja Nacionalnog ansambla „Kolo“

2.10.2024.

Prigodna poštanska marka u čast jubileja Nacionalnog ansambla „Kolo“

Pošta Srbije predstavila je emisiju prigodnih poštanskih maraka u čast 75. umetničke sezone Nacionalnog ansambla „Kolo”. O značaju i doprinosu Ansambla „Kolo” na polju razvoja kulture i kulturne diplomatije i filatelističkom izdanju, na događaju su govorili v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Anđelković i v.d. direktora Nacionalnog ansambla „Kolo” dr Zdravko Ranisavljević.

Zoran Anđelković rekao je da Pošta Srbije u okviru svoje filatelističke delatnosti pažljivo beleži i čuva uspomenu na ličnosti, događaje, važne datume, jubileje ustanova od nacionalnog značaja, sportska, umetnička i kulturna, naučna i druga dostignuća.

„Ovo je naš doprinos obeležavanju i, nadamo se, podstrek da Ansambl „Kolo” bude još brojniji i prisutniji širom Srbije, regiona i širom sveta gde će znanjem, umećem i bogatstvom repertoara predstavljati našu državu, istoriju i nacionalnu kulturu, i to ne samo svuda gde naši građani žive, već i u svim drugim zemljama, jer tako širimo duh i tradiciju Srbije”, zaključio je Anđelković.

Dr Zdravko Ranisavljević istakao je da Ansambl narodnih pesama i igara „Kolo” koji u ovom trenutku broji 100 zaposlenih, teži ka razvijanju sopstvenih kapaciteta na korist nacionalne kulture i kulturne politike naše zemlje.

„U eri očuvanja kulturnog nasleđa, kada  izazovi globalne kulture nalažu odgovorno ponašanje na planu negovanja ličnih i kolektivnih identiteta, a pre svega nacionalnog, „Kolo” teži uobličenju  sopstvenog identiteta, na umetničkom i programskom planu, u skladu sa nacionalnim strateškim prioritetima u kulturi koje zastupaju Vlada Republike Srbije i resorno Ministarstvo kulture”, rekao je dr Ranisavljević.

U umetničkom delu programa, nastupili su vokal Ivana Kojadinović i igrači koji su izveli koreografiju „Trojno”, čobansko nadigravanje iz Istočne Srbije. Događaju je prisustvovao državni sekretar u Ministarstvu kulture Miomir Đorđević i mnogi ugledni gosti.

Filatelističko izdanje priređeno je uz stručnu saradnju Ansambla „Kolo”, dok je umetnička obrada izdanja delo Miroslava Nikolića i Nadežde Skočajić, kreatora maraka Pošte Srbije. Na prigodnoj poštanskoj marki je portret Olge Skovran, koreografkinje, pedagoga, osnivača i direktora ansambla „Kolo” i logotip ansambla – dva igrača u karakterističnom pokretu za narodnu igru.