Pošta Srbije - Obnovljena pošta 18445 Merdare

13.8.2024.

Obnovljena pošta 18445 Merdare

Zoran Anđelković, vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije, sa saradnicima obišao je danas obnovljenu poštu 18445 Merdare i testirao pružanje novih usluga. 

U pošti Merdare omogućene su nove usluge, menjački poslovi i Poštin paketomat, a infrastruktura je unapređena kako bi odgovorila na rastuće zahteve korisnika nakon zatvaranja poslovnica na severu Kosova i Metohije. 

,,Pošta Merdare biće otvorena svakog dana kako bi omogućila našem narodu sa Kosova i Metohije da obavlja sve važne poslove, uključujući isplatu penzija, menjačke poslove, slanje i prijem pisama“, istakao je Anđelković.

Kako bi se obezbedio neometani pristup važnim uslugama za građane sa KiM, pošta Merdare će biti otvorena šest dana u nedelji. „Ova inicijativa odgovor je na fašistički napad Kurtijeve policijske eskadrile na naše poslovnice i zabranu rada. Dok god je na snazi aktuelni režim u Prištini, trudimo se da našim građanima omogućimo bolje funkcionisanje i pristup neophodnim uslugama. Naš zadatak je da nađemo način kako da naši građani koji žive na KiM ne budu oštećeni, ali i svi ostali građani koji imaju potrebu za našim uslugama. Zato smo unapredili poštu Merdare da bude ispostava za sve potrebe  pružanja usluga, sa dodatkom menjačkih poslova“, kazao je Anđelković.

Novina je da će pošta 18445 Merdare raditi produženo, šest dana u nedelji. Pored prijema i isporuke pošiljki i post-ekspres pošiljki, pruža usluge uplate i isplate novca po tekućim računima, međunarodnih transfera novca Western Union, Ria, Moneygram, a ključne novine su uvođenje menjačkih poslova i Poštin paketomat koji korisnicima omogućava preuzimanje pošiljki u bilo koje vreme. 

Igor Popović, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, prisustvovao je otvaranju pošte Merdare kako bi podržao JP „Pošta Srbije“ u pružanju redovnih poštanskih usluga za građane sa Kosova i Metohije.

„Pružićemo tehničke uslove i pravnu pomoć kako bi naš narod na Kosovu i Metohiji imao redovne poštanske usluge, poštujući osnovna ljudska prava na komunikaciju“, rekao je Popović.

On je naglasio da pravo na pisanu komunikaciju s porodicom i prijateljima predstavlja osnovno ljudsko pravo prema međunarodnim standardima. Popović je istakao da čak i ratni zarobljenici tokom Drugog svetskog rata nisu gubili pravo na poštanske usluge. 

„Zaštitićemo radnike pošte na severu Kosova od jednostranih akcija prištinskog režima i obezbediti im pravnu pomoć“, naglasio je Popović, koji je kritikovao pokušaje Prištine da stvori geto za srpske građane na Kosovu i Metohiji i obećao da će Kancelarija učiniti sve da do toga ne dođe. Popović je istakao i da će obezbedi poštanske usluge i u otežanim uslovima i da će, ne samo zaštiti radnike Pošte, već i očuvati njihov rad.