Pošta Srbije - Poštanske marke u čast velikog diplomatskog jubileja Srbije i Francuske

12.7.2024.

Poštanske marke u čast velikog diplomatskog jubileja Srbije i Francuske

Pošta Srbije, Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji predstavili su emisiju prigodnih poštanskih maraka u čast 185-godišnjice diplomatskih odnosa Srbije i Francuske. O razvoju i savremenim odnosima dveju država i značaju filatelističkog izdanja za njihov dalji razvoj i kulturnu saradnju, na događaju su govorili Nj.E. ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar i v.d. direktora Pošte Srbije, Zoran Anđelković.

Direktor Francuskog instituta Stanislas Pjere gostima je poželeo dobrodošlicu u „zajedničku kuću”. Kako je rekao, nekadašnji Francuski kulturni centar, danas Francuski institut, decenijama je temelj i ogledalo dobrih i prijateljskih kulturnih i diplomatskih odnosa naše dve zemlje.

Zoran Anđelković je ambasadoru Francuske, građanima i Republici Francuskoj čestitao nacionalni praznik, a potom i poželeo mnogo uspeha kao domaćinu predstojećih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.

„U Srbiji postoji samo jedna pesma zahvalnosti jednom narodu, jednoj državi, i to je Francuska. U Srbiji postoji Spomenik zahvalnosti Francuskoj”, kazao je Anđelković. Dodao je da Srbija poštuje to što Francuska, takođe, čuva i neguje tu tradiciju – u Parizu je Spomenik kralju Petru I i kralju Aleksandru I i Srpsko vojničko groblje učesnika u Prvom svetskom ratu.

„Sve su to veze koje nas čine bliskim. Danas, i odnos predsednika Vučića i predsednika Makrona jeste jedan od pokazatelja te bliskosti i prijateljstva koje traje, koje će trajati, i zato je u tu čast i povodom gotovo dva veka diplomatskih odnosa, priređena ovako lepa poštanska marka i ona je poklon francusko-srpskom prijateljstvu”, rekao je Zoran Anđelković.

Ambasador Košar zahvalio je direktoru Anđelkoviću i Pošti Srbije na inicijativi da se obeleže diplomatski odnosi dveju zemalja, koji sežu u daleku prošlost, u XIII vek, kada je 1245. zaključen brak između Jelene Anžujske i srpskog kralja Uroša, a zatim kada je Francuska bila uz Srbiju dok je nakon viševekovne dominacije Otomanskog carstva težila da povrati svoju nezavisnost, inspirisana idejama prosvetiteljstva i Francuske revolucije.

„19. marta 1839, prvi francuski konzularni službenik, Fransoa Diklo, predao je akreditivna pisma knjazu Milošu Obrenoviću posle tri meseca dugog putovanja na koje je pošao iz Marseja. 30. septembra punu funkciju konzula u Beogradu preuzima Ašil de Kodrika. 1880, konzulat je promenjen u poslanstvo i baron de Mišel je imenovan kao izvanredni izaslanik i opunomoćeni ministar Francuske u Beogradu, prestonici Srbije. Od tog vremena, francusko izaslanstvo u Beogradu će postojati bez prekida, čak i kada je preseljeno u Niš, zatim na Krf tokom Prvog svetskog rata. Od 1930. Ambasada se nalazi u zdanju u kome je i danas. A to zdanje simbolizuje značaj koji je Francuska pridavala ovim posebnim odnosima. Danas, na istoj toj osnovi sazdanoj od vrednosti koje uvek treba iznova isticati, sticati i braniti, mi gradimo snažne odnose okrenute ka našoj zajedničkoj budućnosti u okviru Evropske unije”, rekao je ambasador Košar.

Direktor Anđelković uručio je ambasadoru Košaru i direktoru Pjereu poklon izdanje prigodne poštanske marke.

Filatelističko izdanje sadrži prigodnu poštansku marku na kojoj su prikazani knez Miloš Obrenović i kralj Luj–Filip I, štampanu u tabacima od 10 maraka sa vinjetom. Na vinjeti su Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, rad Ivana Meštrovića, i zdanje Ambasade Republike Francuske u Beogradu, dok je skulptura Sloboda, Jednakost, Bratstvo, na zgradi Ambasade Francuske, motiv na kovertu izdanja.

Emisija je priređena u saradnji sa Ambasadom Francuske u Srbiji, dok je umetnička obrada izdanja delo Marije Vlahović, kreatorke maraka Pošte Srbije.