Pošta Srbije - Pošta Srbije proglasila pobednice konkursa „100 uspešnih poslovnih žena”

27.6.2024.

Pošta Srbije proglasila pobednice konkursa „100 uspešnih poslovnih žena”

Pošta Srbije proglasila je danas na svečanosti u Privrednoj komori Srbije pobednice nacionalnog nagradnog konkursa „100 uspešnih poslovnih žena“.

Realizacijom ovog konkursa, izborom i nagrađivanjem najboljih preduzetnica, osnivačica ili zakonskih zastupnica malih preduzeća širom zemlje, Pošta Srbije treću godinu zaredom pomaže osnaživanje žena, razvoj i promociju ženskog preduzetništva.

Prema rečima direktorke Fonda za razvoj i predsednice Komisije za izbor pobednica, Tatjane Matić, podaci Globalnog preduzetničkog monitora pokazuju da 24 odsto žena odustane od preduzetničkog poduhvata jer smatra da je posao neprofitabilan, drugi razlog odustanka od posla su globalna dešavanja poput pandemije korona virusa, dok je kao treći razlog za odustajanja od sopstvenog biznisa, za 18 odsto žena, nemogućnost usklađivanja profesionalne karijere i porodičnih obaveza.

"Zato su ovakvi konkursi bitni za motivisanje preduzetnica, jer pored konkretne podrške bude svest u javnosti o značaju učešća žena u ekonomskom životu Srbije", kazala je Matić.

Direktorka sektora za preduzetništvo PKS i članica Komisije za izbor pobednica Branislava Simanić, ukazala je da danas u Srbiji posluje 34 odsto preduzeća i preduzetničkih radnji koja su u vlasništvu žena, te da je to rezultat zajedničkog rada Vlade Republike Srbije, Fonda za razvoj Srbije i PKS.

Članica Upravnog odbora AIK banke i članica Komisije Jelena Galić izjavila je da će inicijative poput ovih doprineti da Srbija vrlo brzo bude u konkurenciji i sa onim delom Evrope koji je najrazvijeniji u ženskom preduzetništvu, te da uzimajući u obzir programe podrške ženskom preduzetništvu koji su trenutno na snazi, smatra da je pred preduzetnicama u Srbiji svetla budućnost.

U ime JP „Pošta Srbije“, direktorka radne jedinice „Zemun“ Mira Murić zahvalila je pobednicama i istakla da Pošta Srbije sa velikim uspehom zatvara treći krug konkursa čije su pobednice, koje su na današnju svečanost došle iz svih krajeva Srbije, imale priliku da se upoznaju i razmene preduzetnička iskustva.

„Verujemo da će naša podrška doprineti razvoju i uvećanju vaših poslovnih uspeha, jer najbolje tek dolazi", rekla je ona.

Za 100 najboljih, Pošta Srbije obezbedila je besplatnu prezentaciju poslovanja u poslovnicama Pošte Srbije širom zemlje, a radi povećanja konkurentnosti na tržištu roba i usluga, za pobednice su, u saradnji sa Prvirednom komorom Srbije, ove godine prvi put obezbeđene edukacije koje pokrivaju najaktuelnije teme iz vođenja i kreiranja biznisa.