Pošta Srbije - Pošta obeležila 184. rođendan – 95 novih elektrovozila krenulo na dostavu

7.6.2024.

Pošta obeležila 184. rođendan – 95 novih elektrovozila krenulo na dostavu

Dan Pošte Srbije – 7. jun, obeležen je u Regionalnom poštansko-logističkom centru u Zemunu prezentacijom 95 novih električnih dostavnih vozila za Post-ekspres dostavu pošiljaka širom Srbije. U prisustvu visokih predstavnika Pošta Srpske, ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Dejan Ristić, i v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Anđelković,  direktorima radnih jedinica uručili su ključeve i obišli novu flotu.

U znaku sutrašnjeg Svesrpskog sabora, razgovori poslovodstva Pošte Srbije i sekretara Ministarstva informisanja i telekomunikacija Milice Ćatić, sa izvršnim direktorom Pošta Srpske Milenkom Vučetom, zamenicom direktora Snježanom Martić i direktorom radne jedinice u Bijeljini Radom Bjelicom, održani su na teme unapređenja saradnje, analize postojećih memoranduma o saradnji, širenja opsega uzajamne podrške i dalje praktične primene osam zaključenih sporazuma od 2012. godine.

Direktor Anđelković ukazao je na nepromenjeni značaj Pošte u savremenom svetu. Rekao je da uz primenu najnovijih dostignuća u svojoj delatnosti, prateći digitalizaciju i dajući svoj doprinos tom procesu, Pošta ostaje jedan od glavnih posrednika u razvoju komunikacija i pokretač tehničko-tehnološkog razvoja, te da u narednih godinu dana očekuje robotizaciju glavnog poštanskog centra u Zemunu.

Anđelković je istakao društveno-odgovornu orijentaciju Pošte Srbije ka potpunoj elektrifikaciji njene velike poslovno-logističke flote i obezbeđivanja sopstvenih punionica instaliranjem solarnih panela, koji već postoje u poštanskom centru u Kragujevcu. Rekao je da su nova elektrovozila plaćena 661,8 miliona dinara, dok je subvencija države iznosila 55,6 miliona dinara. Ulaganja u održivi razvoj, kako je istakao, doprineće očuvanju životne sredine, korisnicima će doneti bolji kvalitet usluge, a Pošti omogućiti razvoj poslovanja, uvećanje poslovnih prihoda, ekonomske uštede, poboljšanje uslova rada i sredstava za rad.

Nova elektrovozila krenuće odmah sa specijalizovanim prijemom i dostavom pošiljaka, u Beogradu i Nišu i više od 20 gradova širom Srbije. Prva elektrovozila dobili su Subotica i Kragujevac, Zrenjanin, Sombor, Pančevo i Sremska Mitrovica. Uvode se na dostavi i u Smederevu, Šapcu, Kraljevu, Požarevcu, Jagodini, Kruševcu, Valjevu, Užicu, Čačku, Vranju i Leskovcu, a naći će se i na ulicama Kikinde, Zaječara, Bora, Prokuplja i Pirota.

Dan Pošte Srbije obeležava se 7. juna (25. maj po starom kalendaru), na dan kada je otvorena prva pošta u Beogradu 1840. godine, što je ujedno i datum otpočinjanja organizovanog javnog poštanskog saobraćaja u Srbiji.