Pošta Srbije - Otvorena Međunarodna filatelistička izložba BALKANFILA XIX

12.10.2023.

Otvorena Međunarodna filatelistička izložba BALKANFILA XIX

Međunarodna filatelistička izložba Balkanfila XIX, čiji su domaćini Savez filatelista Srbije i JP „Pošta Srbije”, a počasni pokrovitelj predsednik Republike Srbije, svečano je otvorena danas u Domu vojske Srbije u Beogradu.

Filateliste i izlagače iz 12 zemalja, pozdravili su savetnik predsednika Republike Srbije Dejan Savić, predsednik Saveza filatelista Srbije Nikola Ljubičić, ispred Svetske akademije filatelista Peter Suhadolc i direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević.

Na do sada najvećoj izložbi filatelije u Srbiji i regionu, posetiocima je predstavljeno gotovo 600 vitrina sa filatelističkim izlošcima na kojima su postavljene poštanske marke i razglednice na najrazličitije teme: Motivi Vojvodine, filatelija Varaždina, Herceg Novi na razglednicama, Makedonija kroz vekove, Parne lokomotive Balkana i mnoge druge.

U 11 takmičarskih klasa predstavljeno je preko 150 izlagača iz celog regiona. Dobitnici nagrada tokom Međunarodne izložbe Balkanfila došli su iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Mađarske, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske. Dodatno, na izložbi su bili predsednici i predstavnici filatelističkih saveza svih pomenutih zemalja, nacionalni komesari iz celog regiona, međunarodni žiri i predstavnici Svetske i Evropske federacije filatelista.

U petak će za najbolji izložak biti dodeljen i Gran Pri, za koji je odabrano delo domaćeg umetnika Petra Popovića Pirosa pod nazivom „AZBUKA”. Centralna tema dela je ćirilica, odnosno ćirilični grafit koji spaja umetnost tradicionalne kaligrafije i modernog grafita.

Balkanfila XIX je svojevrsni povratak filatelije u Srbiju i zamajac koji će pokrenuti mnoge da se posvete proučavanju poštanskih maraka, sa misijom da učvršćuje i razvija saradnju i prijateljstvo filatelista zemalja u regionu.

Nakon svečanog otvaranja, direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević i izvršni direktor Pošte Crne Gore Josip Đurašković potpisali su ugovor o ustupanju predmeta iz zbirke PTT muzeja – uniforme upravitelja vojnih telegrafa u Crnoj Gori Đura Šoća, iz 1909. godine, Pošti Crne Gore na korišćenje, budući da Pošta Crne Gore prikuplja muzeološki fond sa namerom da osnuje sopstvenu muzejsku zbirku.