Pošta Srbije - O pristupima poboljšanju EV ekosistema na konferenciji Electric Vehicles Days

14.9.2023.

O pristupima poboljšanju EV ekosistema na konferenciji Electric Vehicles Days

Na trećem regionalnom sajmu i konferenciji Electric Vehicles Days 2023EV Days, u Novom Sadu, v.d. direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević učestvovao je na panelu „Oblikovanje budućnosti – sveobuhvatan pristup poboljšanju perspektive EV ekosistema”.

U izlaganju o viziji, naporima i aktivnostima Pošte Srbije na kreiranju i implementaciji strategije zaštite životne sredine, društva i upravljanja (ESG), Đorđević je govorio o i napretku na uvođenju električnih i hibridnih vozila u Poštinoj floti.

„´Pametne´ usluge, povećanje udela dostavnih vozila na elektro i hibridni pogon, elektrovozila, elektromopeda i elektrobicikala, koja pojačano nabavljamo i implementiramo na dostavi, deo su naše opsežne dugoročne strategije. Krenuli smo tim putem i pored svih izazova, počev od Novog Sada, s obzirom na njegovu tradiciju i reputaciju grada koji prednjači u ekološki odgovornim projektima i kampanjama”, rekao je Đorđević. 

Dodao je da je Pošta Srbije nedavno predstavila najnovija kombi električna dostavna vozila za specijalizovanu dostavu post-ekspres pošiljaka, paketa, EMS pošiljaka, keš ekspresa, telegrama i uputnica. „Novi Sad će biti prvi u našoj zemlji u kome će ceo naš vozni park zameniti elektrovozila. Planiramo i nabavku kamiona koji će, takođe, biti električni, i postavljanje solarnih panela na regionalnim poštanskim centrima u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, a koje smo već obezbedili u Kragujevcu. Solarni paneli obezbediće nam energiju iz obnovljivih izvora za napajanje postrojenja, mašina za automatsko sortiranje i sopstvene punionice vozila na električni pogon”, izjavio je Đorđević.

Pored ekoloških vozila, Đorđević je zaključio da prioriteti Pošte ostaju razvoj novih tehnologija, alata i digitalnih servisa zasnovanih na inovacijama i savremenim rešenjima, čime se nastavlja sa unapređenjima procesa i infrastrukture, ali i smanjenjem troškova osnovne delatnosti.