Pošta Srbije - Pošta i Uprava carina potpisale Memorandum o unapređenju poslovne saradnje

11.9.2023.

Pošta i Uprava carina potpisale Memorandum o unapređenju poslovne saradnje

Direktori JP „Pošta Srbije” Zoran Đorđević i Uprave carina Branko Radujko, potpisali su danas Memorandum o razumevanju i unapređenju poslovne saradnje, čiji je cilj ubrzanje i olakšanje prometa pošiljaka u međunarodnom poštanskom saobraćaju.

Potpisivanje Memoranduma je kruna projekta „Obrada podataka pre prispeća poštanskih pošiljaka u Srbiju” na kome su, prethodne dve godine, zajedno radili eksperti Pošte Srbije i Carine kroz globalni program Alijansa za trgovinske olakšice koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

S obzirom na to da je prethodnih godina došlo do ekspanzije kupovine preko interneta, broj poštanskih pošiljaka se višestruko uvećao, pa će modernizacija poslovnih procesa, koja podrazumeva uvođenje automatizacije u transportne, sortirne i carinske postupke, dovesti do smanjenja vremena neophodnog za obradu pristiglih pošiljaka kojih je iz dana u dan sve više.

To je moguće postići primenom najsavremenijih informacionih tehnologija (novih IT aplikacija, kao i skenera za pregled pošiljaka). Očekuje se da će uvođenje digitalizovanog postupka obrade podataka o pošiljkama pre dopremanja omogućiti da se one po prispeću odmah prosleđuju ka primaocima, ukoliko nisu izdvojene za carinsku kontrolu. Na taj način značajno će se smanjiti ukupno vreme njihovog zadržavanja, što predstavlja glavni benefit za korisnike.

Projekat „Obrada podataka pre prispeća poštanskih pošiljaka u Srbiju” koji GIZ sprovodi u okviru Nemačke razvojne saradnje u Srbiji fokusira se na sprovođenje mera trgovinskih olakšica u Srbiji. Projekat pruža podršku kroz razvoj softvera za razmenu elektronskih podataka pre prispeća poštanskih pošiljaka, nabavku prateće opreme, unapređenje kapaciteta za upravljanje rizicima i prilagođavanje pravne regulative koja prati razmenu podataka.

Proces razvoja i zaključenja Memoranduma o razumevanju i unapređenju poslovne saradnje između Uprave carina i Pošte Srbije podržala je i Kancelarija Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala, posebno u delu koji se tiče bezbednosti i sigurnosti, pošto će to doprineti razvoju analize i upravljanju rizicima, a samim tim i adekvatnom odgovoru na nezakonitu trgovinu i pokušaje krijumčarenja putem poštanskih pošiljaka.

Potpisivanjem Memoranduma ozvaničen je prvi korak ka primeni unapređenih tehnoloških rešenja u procesu dopremanja poštanskih pošiljaka, pa sledi njihovo testiranje, dok se početak primene novih IT aplikacija i poslovnih procesa očekuje početkom naredne godine.