Pošta Srbije - Električna dostavna vozila ponovila novosadsku flotu

10.8.2023.

Električna dostavna vozila ponovila novosadsku flotu

Na platou ispred Gradske kuće u Novom Sadu predstavljena su Poština najnovija električna dostavna vozila Cenntro Logistar 200 VAN, namenjena specijalizovanoj dostavi na adresama građana i novosadskih kompanija – post-ekspres pošiljaka, paketa, EMS pošiljaka, keš ekspresa, telegrama i uputnica.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošte Srbije, obišli su flotu i govorili o aktuelnim projektima na unapređenju infrastrukture i kvaliteta usluga.

„Dugoročno opredeljenje Pošte Srbije je stalno povećanje udela elektrovozila u transportnoj floti – elektromopeda, elektrobicikala i elektrokombija, a Novi Sad smo odabrali da bude i prvi grad u kome će u bliskoj budućnosti kompletan vozni park zameniti elektrovozila. U ovoj fazi pristiglo je 31 teretno vozilo na elektropogon koja će do kraja meseca biti angažovana na dostavi u centru grada, čime ćemo pored pružanja kvalitetnijih usluga, doprineti i boljem kvalitetu života u Novom Sadu i njegovom još boljem pozicioniranju među velikim ekološki osvešćenim evropskimgradovima”, izjavio je Zoran Đorđević.

Đorđević je dodao da su „ekološka” vozila samo jedna od aktivnosti kojima Pošta Srbije nastavlja sa inovacijama svih faza tehnološkog procesa i infrastrukture, a kojima se ostvaruju značajni koraci ka održivoj ekološki odgovornoj budućnosti, ali i ekonomske uštede na duži rok.

„Naredni korak je postavljanje solarnih panela na objektu poštanskog centra Novi Sad, koji je regionalni centar za celu Vojvodinu. Prvi solarni paneli u poštanskom sistemu postavljeni su nedavno u centru u Kragujevcu, dok su za narednu fazu pored Novog Sada, planirani Beograd i Niš, čime ćemo energiju iz obnovljivih izvora obezbediti za napajanje postrojenja i mašina za automatsko sortiranje i potrebe sopstvenih punionica vozila na električni pogon”, rekao je Đorđević.

Gradonačelnik Milan Đurić izrazio je zadovoljstvo prezentacijom novih vozila, kao i planovima za nabavku kamiona Pošte Srbije koji će, takođe, biti električni.

„Ovo je lep događaj za Novi Sad – 31 električno kombi vozilo koje će zameniti starija vozila na našim ulicama, a ne emituju štetne gasove i proizvode daleko manje buke. Popričali smo sa vozačima ovih prelepih vozila – zadovoljni su”, rekao je Đurić. Dodao je da će Grad Novi Sad nastaviti da ulaže u održivi razvoj novim ulaganjima u električne autobuse, povećanjem broja biciklističkih staza, kao i u vidu subvencija građanima, gde je kao prvi grad koji je otpočeo sa subvencionisanjem kupovine bicikala već dodelio 5.000 subvencija.