Pošta Srbije - Zaključen ugovor između Pošte Srbije i kompanije Oracle

21.6.2023.

Zaključen ugovor između Pošte Srbije i kompanije Oracle

Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošte Srbije, i Vladimir Laketa, lider prodaje kompanije Oracle za Srbiju, zaključili su ugovor o poslovnoj saradnji kojim Pošta postaje jedan od prvih korisnika prvog Oracle Cloud regiona u Jugoistočnoj Evropi – prostora i servisa Oracle Cloud Infrastructure (OCI) u Kragujevcu. Potpisivanju su prisustvovali ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil i ministar informisanja i telekomunikacija Vlade Srbije Mihailo Jovanović.

Ambasador Hil izrazio je zadovoljstvo zbog ostvarene saradnje Pošte Srbije i predstavnika biznisa Sjedinjenih Američkih Država. „Ono što je izazov za svaku zemlju, pa i za Srbiju, kao i za Sjedinjene Države, to je da finansijske usluge budu dostupne ne samo u velikim gradovima, nego i svuda u unutrašnjosti. Veoma je dobar izbor koji je Srbija načinila u nastojanju da obezbedi da takve usluge budu dostupne svim njenim građanima, s obzirom da je Oracle kao kompanija jedna od najboljih koja obezbeđuje sve usluge zasnovane na Cloud tehnologiji”, rekao je ambasador Hil.

Ministar Mihailo Jovanović rekao je: „Svega nekoliko nedelja nakon otvaranja javnog klauda kompanije Oracle u državnom Data centru u Kragujevcu, Pošta Srbije pokazala je agilnost i spremnost da izađe na tržište sa novim uslugama koje će pružiti građanima, ali istovremeno i spremnost da se digitalno transformiše i svoje poslovanje prilagodi današnjem savremenom tržištu. Kroz mrežu od preko 1.500 poslovnica, Pošta Srbije će građanima i  privredi u manjim mestima staviti na raspolaganje i usluge koje Oracle nudi, dok će kapaciteti ove kompanije zasigurno pomoći dalju digitalnu transformaciju Pošte”.

Vladimir Laketa istakao je da je sa Poštom zaključen partnerski, nekomercijalni sporazum, u okviru nastavka saradnje koja sa Srbijom traje već 20 godina koliko je Oracle ovde prisutan. „Ove godine smo investirali u Kragujevcu, u Oracle Cloud za region, ponudivši najsavremeniju tehnologiju i omogućivši kompanijama i javnim preduzećima da pružaju nove servise građanima iz zemlje i regiona. Zadovoljni smo što smo izabrani za strateškog partnera, koji će podržavati dalji razvoj servisa u Pošti Srbije i omogućiti bržu digitalnu transformaciju, kako Pošte, tako i manjih opština, jer će prvi servisi koji će biti unapređeni i ponuđeni građanima i opštinskim upravama biti usredsređeni na manje razvijene opštine”, rekao je Laketa.

„Ugovor sa kompanijom Oracle važan je korak u daljoj digitalnoj transformaciji Pošte Srbije, koji nam stavlja na raspolaganje najbolje tehnologije oblaka, za sopstvene potrebe, ali i garantuje širenje opsega IT usluga koje pružamo u vidu novih široko dostupnih IT usluga koje ćemo ponuditi tržištu. Plan je da sarađujemo u više oblasti – u projektima eNotar i eArhiv, u izradi i distribuciji aplikacija za telekomunikacione operatore, kao i da omogućimo manje razvijenim opštinama u Srbiji isti nivo IT usluga, po visokim standardima bezbednosti, kao i bržu digitalnu transformaciju, što će dovesti do razvoja svih elektronskih usluga koje građanima pružaju gradske opštine”, izjavio je Zoran Đorđević.