Pošta Srbije - Prigodne poštanske marke povodom 550 godina od rođenja Nikole Kopernika

6.6.2023.

Prigodna poštanska marka povodom 550 godina od rođenja Nikole Kopernika

U biblioteci Narodne skupštine Republike Srbije, danas je u okviru posete delegacije Odbora za spoljne poslove Sejma Republike Poljske održana promocija izdanja prigodnih poštanskih maraka povodom 550 godina od rođenja astronoma i matematičara Nikole Kopernika.

„Ovaj veliki jubilej prilika je da se pored odavanja počasti brilijantom poljskom naučniku, čija su otkrića          označila revolucionarnu prekretnicu u astronomiji, podsetimo na postojeće veze Srbije i Poljske - istorijske, kulturne, naučne, diplomatske i pre svega bratske, i da se i na ovaj način odužimo i zahvalimo Poljskoj koja je veliki prijatelj Srbije. Plodonosna filatelistička saradnja Pošte Srbije i Ambasade Poljske postoji godinama unazad i iznedrila je poštansku marku povodom 200 godina od rođenja velikana svetske muzike Frederika Šopena, prigodnu poštansku marku sa likom Stanislava Lema u okviru emisije „Znameniti svetski književnici“, te izdanje koje je danas pred nama. Verujem da ćemo i u narednom periodu nastaviti da jačamo našu saradnju, kako kroz nove zajedničke projekte, tako i na putu Srbije ka Evropskoj Uniji“, izjavio je v.d. direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević.

Đorđević je ovom prilikom Nj.E. Rafalu Perlu, ambasadoru Republike Poljske u Srbiji, predsedniku Odbora za spoljne poslove Sejma Republike Poljske Radoslavu Fogjelu i predsednici Poslaničke grupe prijateljstva Ani Miljanić uručio poklon izdanje prigodnih poštanskih maraka.

Emisija prigodnih poštanskih maraka „550 godina od rođenja Nikole Kopernika“ sadrži prigodan blok i koverat prvog dana (FDC). Umetnička realizacija izdanja delo je mr Bobana Savića, akademskog slikara i kreatora maraka Pošte Srbije, dok je stručnu saradnju obezbedila Ambasada Republike Poljske u Beogradu.