Pošta Srbije - Izložba posvećena razvoju telefonskog saobraćaja u PTT muzeju

25.4.2023.

Izložba posvećena razvoju telefonskog saobraćaja u PTT muzeju

U čast jubileja telefonskog saobraćaja, Pošta Srbije i PTT muzej u Beogradu predstavili su izložbu „140 godina od prvog telefonskog razgovora u Srbiji: Slepi telefonisti – Čovek samo srcem dobro vidi” koja je za posetioce otvorena do 19. maja.

Pored eksponata iz Tehničke zbirke PTT muzeja, izloženi su predmeti iz fonda Škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović” – Brajeve mašine, pisaće mašine na Brajevom pismu, teleprinter, knjige iz kojih su učili telefonisti, kao i savremeni telefoni koje koriste slepi i slabovidi, u čast Nikole Đorđevića, idejnog tvorca govornog softvera za slepe i slabovide na srpskom jeziku. Deo postavke posvećen je naučniku, pronalazaču i izumitelju telefona Aleksanderu Grejamu Belu, inženjeru i prvom instalateru telefona kod nas Panti Mihajloviću, specijalnom pedagogu Veljku Ramadanoviću, koji je Brajevu azbuku prilagodio srpskom jeziku i osnovao prvu školu za slepe u Bizerti 1917. godine.

Poseban akcenat izložba stavlja na školovanje i doprinos slepih i slabovidih osoba u radu na telefonskim centralama od šezdesetih godina prošlog veka do danas, kojima je posvećen deo postavke isticanjem biografije Veljka Ramadanovića na Brajevom pismu.

Autorka izložbe, kustos PTT muzeja Nina Atlagić zahvalila je na saradnji Savezu slepih i slabovidih OU Palilula, i na stručnoj pomoći i doprinosu u realizaciji izložbe – Školi za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović” iz Zemuna, ispred koje se obratila direktorka škole Jelena Vukić.

Nikola Dabović demonstrirao je korišćenje aplikacije Alafanum Danica (e-speak). U programu su učestvovali bend škole „Veljko Ramadanović” i učenici VII beogradske gimnazije izvođenjem igrokaza „Oh, taj telefon”.