Pošta Srbije - Diplomatski jubilej Srbije i Danske na poštanskoj marki

20.10.2022.

Diplomatski jubilej Srbije i Danske na poštanskoj marki

Pošta Srbije i Državni arhiv Srbije predstavili su javnosti prigodno filatelističko izdanje koje je Pošta Srbije objavila u čast obeležavanja 105 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Danske.

Na svečanosti u Arhivu Srbije, o dobrim odnosima, usponu političke i ekonomske saradnje i manifestacijama kojima se obeležava jubilej, govorili su Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Srbije, Suzan Šajn, ambasadorka Danske u Srbiji, dr Jasmina Mitrović-Marić, ambasadorka Srbije u Danskoj, dr Miroslav Perišić, direktor Državnog arhiva Srbije, i Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije.

„Pošta Srbije pridružuje se obeležavanju jubileja 105 godina diplomatskih odnosa Srbije i Danske, prigodnim filatelističkim izdanjem koje prenosi jasnu zajedničku poruku da prijateljstvo Srbije i Danske opstaje kroz vreme, da Srbija izuzetno ceni istorijsku podršku koju joj je Danska pružila u najtežim trenucima Prvog svetskog rata, i da smo zahvalni na isto tako jakoj podršci koju nam danas pruža na putu evropskih integracija i ekonomskog rasta. Umetnička realizacija filatelističkog izdanja „105 godina diplomatskih odnosa Republike Srbije i Kraljevine Danske”, delo je Marije Vlahović, talentovane kreatorke maraka Pošte Srbije, koja je na poštanskim markama uspešno i simbolično prenela i našu poruku za budućnost – da su Srbija i Danska neraskidivo povezane prijateljstvom, kao i da mogu da računaju jedna na drugu”, rekao je Zoran Đorđević. Uz čestitke na jubileju, direktor Đorđević uručio je specijalno poklon izdanje prigodnih poštanskih maraka ambasadorki Šajn.

Poštanska marka „105 godina diplomatskih odnosa Republike Srbije i Kraljevine Danske” predstavlja portrete kralja Petra I Karađorđevića i kralja Kristijana H, u vreme čije vladavine su uspostavljeni diplomatski odnosi Srbije i Danske, 19. oktobra 1917. godine. Fotografije srpskog i danskog kralja korišćene za filatelističko izdanje, deo su zbornika dokumenata Kraljevina Srbija i Kraljevina Danska, priređivača dr Jasmine Mitrović-Marić, Jelice Reljić i Aleksandra Markovića. Zbornik je povodom diplomatskog jubileja izdao Državni arhiv Srbije. Arhiv je obezbedio i stručnu saradnju u realizaciji filatelističkog izdanja.