Pošta Srbije - Đorđević i ambasadorka Pina: Marka u čast višedecenijskog prijateljstva

28.9.2022.

Đorđević i ambasadorka Pina: Marka u čast višedecenijskog prijateljstva

Ambasadorka Portugala u Srbiji Virdžinija Pina i Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije, razgovarali su danas o potencijalima, planovima i prioritetnim oblastima za saradnju pošta Srbije i Portugala. Sastanku su prisustvovali zamenik ambasadorke Portugala, Žoao Melo Alvim, i direktor Radne jedinice „Srbijamarka” Pošte Srbije, Adam Sofronijević.

U čast diplomatskog jubileja i čvrstih, dobrih i prijateljskih odnosa, direktor Đorđević predstavio je ambasadorki Pini specijalnu emisiju prigodnih poštanskih maraka „140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i Republike Portugalije”, a koja izborom motiva odražava važne segmente odnosa dvaju zemalja.

Na poštanskoj marki u formi bloka i kovertu prvog dana, simbolično je prikazana povezanost dvaju naroda u kulturi, koju reprezentuju pisci Žoze Saramago i Ivo Andrić, najizrazitiji predstavnici kulturnog i književnog miljea svojih naroda, i nosioci Nobelove nagrade za književnost. Motiv zajedničkog nacionalnog drveta – hrasta, ilustruje istovetnost ideja i vrednosti koje se sa njim najčešće povezuju, ali i jedinstvenost nacionalnih identiteta Portugalije i Srbije, a arhitektonska ostvarenja glavnih gradova Beograda i Lisabona predstavljena su zdanjima nacionalnih parlamenata, koji pored umetničke prenose i idejnu vrednost – privrženosti oba naroda idealima demokratije.

Sagovornici su zaključili da pored filatelističke saradnje, u okviru delatnosti PTT muzeja postoje brojne mogućnosti za zajedničku promociju i približavanje kulture, umetnosti, istorije. Ambasadorka Pina zahvalila je direktoru Đorđeviću na filatelističkom izdanju u umetničkoj realizaciji mr Bobana Savića, koje Pošta Srbije pušta u opticaj 29. septembra.