Pošta Srbije - Dan Pošte Srbije 7. jun

7.6.2022.

Dan Pošte Srbije – 7. jun

Dan Pošte Srbije – 7. jun, obeležen je nizom događaja širom zemlje u čast poštanske delatnosti i profesije i tradicije duge 182 godine. Novu modernu poslovnicu 21109 Novi Sad na novosadskom šetalištu, otvorili su danas Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije, i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

„Dan Pošte Srbije obeležavamo kako dolikuje najvećoj poslovno-logističkoj mreži u državi, širenjem mreže savremenih pošta svuda gde postoje zahtevi i potrebe korisnika. Ovom prilikom najavio bih i novi projekat „Pošta budućnosti” i prvu poštu iz tog lanca koju, takođe, planiramo u Novom Sadu, koji je danas centar razvoja visokih tehnologija i grad budućnosti. Dalji razvoj Pošte Srbije zasnivaćemo na širenju mreže, inovacijama, digitalizaciji, zelenim tehnologijama, inovativnim poštansko-logističkim uslugama i nastavku ulaganja u modernizaciju svih segmenata sistema, koji donose novi kvalitet, umrežavanje i nove poslove. Uz rast svih pokazatelja poslovnog uspeha koji beležimo u poslednjih godinu dana, nastavak reformi omogućiće nam siguran i skori put ka samom vrhu najjačih kompanija u Srbiji i ulogu lidera u oblasti u celom regionu”, rekao je Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije.

7. juna (25. maj po starom kalendaru) 1840. godine, otvaranjem prve pošte u Beogradu, otpočeo je javni poštanski saobraćaj u Srbiji. Prema dostupnim istorijskim podacima, međutim, prva poštanska služba na teritoriji današnje Srbije, ustanovljena je još tokom Prvog srpskog ustanka. Skupština ustanika u Velikom Borku 1805. godine, u prisustvu svih narodnih starešina, raspravljala je i o zavođenju i uređenju pošta, i postavila temelje organizovane poštanske službe, dok je prva pošta, u zdanju koje je služilo organizovanom prenosu pošiljaka, uspostavljena u kući Milovanovića u Velikom Borku. U tu čast, danas je u renoviranom objektu pošte 11462 Veliki Borak, u Barajevu, otvorena izložbena postavka eksponata i fotografija iz stalne postavke PTT muzeja, koji prikazuju istaknute ličnosti, bogatstvo i razvoj poštansko-telegrafsko-telefonske delatnosti kroz vekove. Izložene su poštanske trube, telefonska centrala iz 20. veka, telefonski aparati, različiti merni uređaji, dok fotografije prikazuju Karađorđa, prvog srpskog Tatarina Ristu Prendića, Carigradski drum sa kurirskim vezama tatara u 19. veku i kartu poštanskih veza u Srbiji 1880, akt Ustrojenije poštanskog zavedenija iz 1843. godine.

Postavku su za korisnike i druge posetioce otvorili Vladimir Dimitrijević, izvršni direktor u Pošti Srbije, Hadži Ana Dašić, direktorka Funkcije nabavki, investicija i održavanja, i predsednik Gradske opštine Barajevo Slobodan Adamović.

Dan Pošte Srbije obeležen je i tradicionalnom dodelom jubilarnih priznanja kolegama u radnim jedinicama širom Srbije. Oko 1.500 zaposlenih primilo je priznanja i nagrade za trud, posvećenost i rad dug 10, 20, 30 i 40 godina.