Pošta Srbije - Poštanske marke u čast Nikole Tesle

31.3.2022.

Poštanske marke u čast Nikole Tesle

Pošta Srbije i Muzej Nikole Tesle u Beogradu, promovisali su danas u Muzeju emisiju prigodnih poštanskih maraka „Nikola Tesla – blistavi um srpskog naroda”. Emisiju priređenu u čast jednog od najznačajnijih svetskih naučnika srpskog porekla, predstavili su Zoran Đorđević, v.d. direktora Pošte Srbije, i Ivona Jevtić, direktorka Muzeja Nikole Tesle.

„Prigodne poštanske marke u čast i slavu genijalnog naučnika koji je sa ponosom isticao srpsko poreklo, iznova podvlače duboku povezanost, odanost, zahvalnost i ponos srpskog naroda na Nikolu Teslu, slave njegov život i delo, sva dostignuća njegovog blistavog uma i neverovatan doprinos koji je dao globalnom napretku čovečanstva. Teslina ličnost oduvek je privlačila pažnju, a njegova dostignuća učinila su da marke sa njegovim likom i patentima izazivaju veliko interesovanje kolekcionara u celom svetu”, izjavio je Đorđević i istakao da se kroz filatelističku delatnost Pošte Srbije kontinuirano promovišu nacionalni heroji i zaslužni sunarodnici u različitim oblastima, ali i najuniverzalnije vrednosti koje predstavlja upravo Nikola Tesla.

Ivona Jevtić zahvalila je Pošti Srbije i direktoru Đorđeviću na saradnji i inicijativi da se Teslin lik stavi na poštansku marku i istakla da je Tesla, koji je svoje izume pre svega kreirao za dobrobit čovečanstva, kao najveći srpski pronalazač svih vremena iza sebe ostavio mnogobrojne patente, bez kojih danas ne bismo mogli da zamislimo savremeni život.

„Niko ne zaslužuje više od Nikole Tesle da bude hvaljen i ovekovečen u svakoj prilici. Ovo je divna poruka naše zemlje da Srbija može da se pohvali svojim genijalnim naučnikom, a ujedno i jedinstvena prilika da poruka pismom sa Teslinim likom obiđe svaki kutak planete i predoči svima da je Nikola Tesla srpski sin i da se njegova zaostavština čuva u muzeju njemu posvećenom, u samom srcu Beograda”, zaključila je Ivona Jevtić.

Prigodno filatelističko izdanje danas pušteno u opticaj, sadrži dve prigodne poštanske marke u tabacima od po 8 maraka sa vinjetama u sredini, koverat prvog dana (FDC) i prigodan žig. Izdanje je priređeno u saradnji sa Muzejom Nikole Tesle, dok je umetnička obrada izdanja delo Bobana Savića, kreatora maraka i vrednosnica Pošte Srbije.