Pošta Srbije - Svečanost povodom 65 godina diplomatskih odnosa Srbije i Maroka

1.3.2022.

Svečanost povodom 65 godina diplomatskih odnosa Srbije i Maroka

U PTT muzeju danas je predstavljanjem filatelističkog izdanja pod nazivom „Zajedničko izdanje Srbije i Maroka: 65 godina diplomatskih odnosa” i prigodnom izložbom marokanske filatelije, počela manifestacija „Godina Maroka u Srbiji – godina Srbije u Maroku”, kojom se obeležava 65 godina diplomatskih odnosa dve zemlje.

Ambasada Kraljevine Maroko ovu svečanost organizuje u skladu sa čvrstim partnerstvom i tradicionalnim prijateljstvom koji su dodatno učvršćeni i kroz nastojanja da se intenzivira saradnja između pošta Srbije i Maroka, kao spone između naših naroda i privreda.

„Manifestacija „Godina Maroka u Srbiji – godina Srbije u Maroku” koja je danas otvorena u PTT muzeju, tokom čitave 2022. godine će brojnim aktivnostima u Srbiji i Maroku podsećati na jubilej uspostavljanja diplomatskih odnosa naših prijateljskih zemalja i zato smo počastvovani što je upravo PTT muzej domaćin svečanosti kojom ona i zvanično počinje. Time je, zajedno sa prigodnim filatelističkim izdanjem koje danas puštamo u opticaj, a koje smo izdali zajedno sa Poštom Maroka, još jednom potvrđen značaj Pošte Srbije za međunarodnu promociju nacionalne kulture i zajedničkih vrednosti koje delimo sa prijateljskim zemljama”, izjavio je Zoran Đorđević, v.d. direktora JP Pošta Srbije”.

„Veliko mi je zadovoljstvo što imam privilegiju da svedočim sve čvršćim i dubljim odnosima između naša dva naroda, koja već uveliko vezuju bliske prijateljske veze, zasnovane na međusobnom uvažavanju i snažnoj volji oba naša lidera, Njegovog Veličanstva Kralja Muhameda Šestog i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da učvrste saradnju na svim poljima. Danas su naše poštanske institucije, Barid Al Magrib i Pošta Srbije, objavile zajedničko filatelističko izdanje u čast ovog događaja. Čestitam rukovodstvu i timovima obe institucije zahvaljujem na posvećenosti i trudu da ovaj datum proslavimo onako kao zaista dolikuje”, izjavio je Mohamed Amin Belhadž, ambasador Kraljevine Maroko u Srbiji.

Filatelističko izdanje pod nazivom „Zajedničko izdanje Srbije i Maroka: 65 godina diplomatskih odnosa” sadrži dve prigodne poštanske marke u tabaku od po 10 maraka, dva koverta prvog dana (FDC) i prigodan žig. Motivi na markama su novi drumsko-železnički most preko Dunava u Novom Sadu i Most sa kosim zategama Mohamed VI u Rabatu, a motiv na koverti prvog dana je most „Vrla” na Koridoru 10 kod Vladičinog Hana, važan simbol i graditeljsko dostignuće savremene putne infrastrukture Republike Srbije.

Manifestacija „Godina Maroka u Srbiji – godina Srbije u Maroku” rezultat je dogovora ministara spoljnih poslova dve zemlje, Nikole Selakovića i Nasera Burita, koji su se saglasili da jubilej 65 godina diplomatskih odnosa bude obeležen nizom manifestacija uz proglašenje 2022. godine kao „godine Maroka u Srbiji” i „godine Srbije u Maroku”.